Diabetes szűrést szervezett az Első Veszprém Lions Club

Az Első Veszprém Lions Club által szervezett diabetes szűrésen, 2019. 05. 14-én, összesen 66 fő vett részt A szűrés során mindenkinél testsúly, haskörfogat mérés, egy előre nyomtatott, 8 kérdéses kérdőív kitöltése történt egy asszisztens segítségével. A másik asszisztens ezt követően ujjbegyszúrással vércukor meghatározást végzett.

Akiknél érdemi rizikó nem volt, kiadtuk a mérési eredményeket a szűrt személynek. Amennyiben diabetesre magas rizikójú eredmény született, vagy ismert cukorbeteg eredménye rosszul kontrollált cukorbetegségre utalt, az eredményt kardiológus/rehabilitációs szakorvos, illetve diabetológus szakorvossal konzultálva, egyénileg adtak javaslatot a további lépésekre. A továbbiakban optometrikus fundus vizsgálatot végzett, hogy az esetleges cukorbeteg szövődmények alapján pontosabban megítélhető legyen az állapot.

Egy személynél már a szűrést megelőzően ismert volt cukorbetegsége. A vizsgálaton nők nagyobb arányban vettek részt, mint férfiak (48;18.). Az étkezés előtti vércukorérték 9 betegben normális volt, egynél vetette fel diabetes előállapot gyanúját. Az étkezés utáni érték 52 esetben normálisnak tekinthető, 3 esetben igényelt további vizsgálatokat.

A FindRisk kérdőív a vizsgálatot követő 10 év során cukorbetegség kialakultának kockázatát 44 személyben alacsonynak, vagy enyhén fokozottnak minősítette, 13 személyben jelzett fokozott kockázatot, míg 8 személynél utalt diabetes kifejlődésének magas kockázatára.

Az eseményen megjelent dr. Chrabák László kormányzó, aki elismerésben részesítette a klub két aktív tagját.


Képgaléria


Hogyan lehet Lions Club tag?

A lions klubtagok idejüket és a képességeiket felajánlva segítik, erősítik a közösségeiket. A Lion a jószolgálati munka tapasztalatain keresztül új képességeket szerezhet, tartós barátságokat köthet, találkozhat igazi kihívásokkal, és sokat tanulhat, fejlődhet a feladatok megoldása során.

További információk a belépésről vagy Lépj velünk kapcsolatba